Socijalni Uređaj

Socijalni Uređaj
SOCIJALNI UREĐAJ – suvremeni pristup u vaninstitucionalnom zbrinjavanju stariji i invalidnih osoba

Pomoć putem socijalnog uređaja je socijalna inovacija unutar telekomunikacijske opreme koja uz odgovarajući dojavni centar s organiziranim dežurstvom pruža učinkovitu pomoć i psihološku sigurnost starijim i invalidnim osobama.

Socijalni uređaj je oblikom i veličinom sličan klasičnom telefonu. Ugrađeni mikrofon i zvučnik omogućuju dvosmjernu komunikaciju unutar cijelog stana, čak i kroz zatvorena vrata, što znaći da korisnik može pričati bez slušalice u rukama npr. iz kreveta, s poda, iz sjedalice i slično.

Laganim pritiskom na daljinsku tipku korisnik aktivira socijalni uređaj koji odmah bira unaprijed programirane telefonske brojeve dojavnog centra.

Korištenjem socijalnog uređaja i daljinske tipke, starija osoba je 24 sata povezana sa dojavnim centrom , a preko centra s rodbinom, susjedima i službama čiju pomoć treba. Ovakav organizirani oblik pomoći omogućuje dulji, sigurniji i kvalitetniji boravak starije osobe u vlastitom stanu, doprinosi smanjivanju zahtjeva za smještaj u institucije , a time smanjuje troškove socijalnih službi.
Daljinska Tipka – sastavni dio socijalnog uređaja
Jednostavnim i laganim pritiskom na gumeni dio daljinske tipke korisnik aktivira socijalni uređaj, uspostavlja govornu komunikaciju s operaterom, a preko operatera svoje stanje i potrebu je “dojavio” susjedima, rodbini, prijateljima ili hitnim službama.
Dojavni Centar
prostor u kojem je smještena posebna telefonska centrala za prijem alarmnog poziva i identificiranje korisnika koji je alarm poslao, računalo na koji je priključena centrala i ugrađen program sa podacima o korisnicima i programskim funkcijama za komunikaciju, i operater koji “bdije” .